marmite = French pot
marmite, marmite dieppoise, marmite perpétuelle, marmites à pression
marmite = pentola francese
Marmite = Französischer Topf
marmite = olla francés
Grupper inom
Grytor ¤:
Marmite är en metallgryta med lock och två handtag, vanligen en emaljerad gryta. Kan också avse en "rå" gjutjärnsgryta (läs mer > Gjutjärnsgrytor), eller en gammaldags kittel (läs mer > Grytor). Marmite är i stort sett detsamma som cocotte (se dito).
Historia: Från 1300-talet en gjutjärnsgryta med lock och handtag så att den kunde hängas över öppen eld och/eller med tre ben så att den kunde stå i eldstaden. Begreppet från gammelfranskans marmite som betydde hycklare, för att grytan dolde sitt innehåll. Det sägs att hugenotterna (kalvinister på 1500 och 1600-hundratalet) använde grytan till matlagning i smyg under fastan för att minska matlukt och därmed undvika skandal. Förr förekom marmite argent (i silver) som serveringskärl för fint folk.
- Marmite dieppoise (från Dieppe) är en fransk fisksoppa på sjötunga, piggvar och marulk, kokad i vitt vin smaksatt med selleri, purjolök, lök och fänkål. Garneras med musslor, räkor, kammusslor och blandat med grädde.
- Marmite perpétuelle ("evighetskastrullen") var en välkänd restaurang i Paris på 1700-talet intill den gamla fågelmarknaden. Det sägs att elden under grytan aldrig slocknade och att 300.000 kycklingar kokades i samma kokspad. Ägaren Deharme fyllde bara på vatten mellan omgångarna.
- Marmites à pression kallades ibland tryckkokaren i Frankrike, men vanligare är cocotte minute (läs mer > Cocotte).
Marmite yeast extract (jästextrakt från ölbryggning) är en pasta som blivit ett populärt smörgåspålägg i engelskspråkiga länder (läs mer > Marmite, yeast extract).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11