Om kittostar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om kittostar

(ytmognade ostar, stinkostar, Vin till kittostar)

Latin: Bacterium linens

Engelsk översättning cheese with washed rind

Fransk översättning fromage croûte lavée, pâte pressée croûte lavée, pâte molle croûte lavée

Italiensk översättning formaggio con crosta lavata

Tysk översättning Käse mit gewaschener Rinde

Spansk översättning queso con corteza lavada

Kittost (kitt = "elastisk massa för utjämning av håligheter") är en ost med ett speciellt ljusgult till tegelrött ytskikt av rödkittsbakterier och ibland även av mögel. Det finns såväl hårda kittostar (fr. pâte pressée croûte lavée = "pressad ostmassa med tvättad skorpa), som mjuka kittostar (fr. pâte molle croûte lavée = "mjuk ostmassa med tvättad skorpa"). Kittost görs främst av komjölk. Den färdiga ostmassan tvättas under några veckor regel­bundet med en lösning av salt, vin eller öl och någon kittbildande bakteriekultur (mest känd är Bacterium linens). Ostarna mognar utifrån och in och kallas därför ibland för ytmognade. Beroende på kittkultur och mognadsgrad varierar ostarna i smakstyrka. Kittostar är generellt smakrika. Många är så kallade stinkostar, på grund av deras starka odör av kostall orsakad av vissa kittkulturer. Till internationellt kända kittostar räknas ostar som port-salut, Taleggio, St Albrey, Munster och Appenzeller. Kittostar är i Sverige ganska sällsynta, men Danmark är känd för många kittostar bland andra Danbo, Havarti och Samsö.


SÅ ANVÄNDS KITTOSTAR

Ostarna är goda på smörgås, gärna på ett mörkt eller hårt bröd. De passar som aperitif eller som dessert på en ostbricka. Liksom hårdostar används de ofta i matlagning. Vissa är mycket goda smälta till exempel stinkosten Limburger och racklettost (se respektive ost).

Vin till kittost: Till dessa ofta smakrika ostar passar druviga och blommiga vita viner. En torr eller halvtorr cider är också ett utmärkt val.  För ölvänner rekommenderas en ale eller en belgisk klosteröl. Rödvin kan gå bra, välj då ett mjukt och bärigt vin som inte är alltför strävt.  Källa: Systembolaget.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Torra vita viner

Om cider

Recept med Om kittostar

Det finns 1 recept med Om kittostar