Cantal (AOC-ost)

Fotograf/bild: Marc Delage

Cantal (AOC-ost)

(Fransk hårdost)

En av Frankrikes äldsta ostar är Cantal från regionen med samma namn i Centralmassivet. Osten är gjord på komjölk, rund och kan väga 45 kilo. Den är tät och har alltså inga hål. Den har en mjölkig arom och nötsmak med en angenäm kvardröjande syrlighet. Ostens yta är våtbehandlad och har en smak kittsmak. Den lagras upp till ett och ett halvt år, men vanligen under sex månader.

Ursprung: Auvergne, södra Frankrike. AOC 1996.

Osttyp: Halvhård ost av opastöriserad komjölk. Cylindrisk stor ost med vikt ca 43 kg. Finns även mindre.

Ytskikt: Naturlig torr, hård skorpa.

Snittyta: Tät.

Konsistens: 

Smak: Rund, mild.

Lagring: 

Fetthalt: 28%.

Förvaring:

Kommentar: