Beaufort (AOC-ost)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Beaufort (AOC-ost)

(Fransk hårdost)

Beaufort är en fransk ost från Savojen i västra alperna. Den på-minner om Gruyère, men är fetare och tillverkas av opastöriserad komjölk av raserna Tarine och Abondance. Den har en hård naturlig skorpa med kittyta. Osten är stor, 35-75 cm diameter och väger 20-70 kg. Den kännetecknas av sin konkava kant. Aromen är fruktig utan att vara överdrivet stark.

Ursprung: Savoie, östra Frankrike. AOC.

Osttyp: Hårdost av opastöriserad komjölk.
Stor, rund platt ost. Vikt 20-70 kg.

Ytskikt: Blåsvart skorpa.

Snittyta:

Konsistens: Smidig.

Smak: Fyllig med lätt fruktsmak.

Lagring: Upp till två år.

Fetthalt: 30%.

Förvaring:

Kommentar: Brillat-Savarin: "Prince de Gruyeres".
Beaufort är en ort i Savoien, nordöstra Frankrike.
Passar till ostfondue, i pajer och gratänger.

Läs mer

Beaufort fromage