Samsø har fått sitt namn efter den danska ön med samma namn, som ligger i Kattegatt. Osten skapades omkring 1800 av schweiziska ostmästare som en dansk version av Emmentaler, men har utvecklats till en egen ostsort.
  • Osttyp: Rundpipig kittost.
  • Ursprung: Samsö ö, Danmark.
  • Tillverkning:
  • Form: Tillverkas både som rund och i blockform.
  • Användning: Användbar som fondueost, gratängost, pizzaost, i sallader, som ostärningar och som påläggsost.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Fast gulaktig till gulbrun skorpa med kitt. Paraffinerad eller plastbehandlad. Även skorpfri förekommer. 
  • Snittyta: Krämvit till gulaktig. Rundpipig med ett fåtal större hål.
  • Konsistens: Konsistensen är smidig och elastisk. Skivbar.
  • Smak: Mild, lätt söt, något salt och med nötkärnesmak.
  • Lagring: 3-6 månader.
  • Fetthalt: 28%.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Frysbar 3-4 mån.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12