Samsö
Samsø har fått sitt namn efter den danska ön med samma namn, som ligger i Kattegatt. Osten skapades omkring 1800 av schweiziska ostmästare som en dansk version av Emmentaler, men har utvecklats till en egen ostsort.
- Osttyp: Rundpipig kittost.
- Ursprung: Samsö ö, Danmark.
- Tillverkning:
- Form: Tillverkas både som rund och i blockform.
- Användning: Användbar som fondueost, gratängost, pizzaost, i sallader, som ostärningar och som påläggsost.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Fast gulaktig till gulbrun skorpa med kitt. Paraffinerad eller plastbehandlad. Även skorpfri förekommer.
- Snittyta: Krämvit till gulaktig. Rundpipig med ett fåtal större hål.
- Konsistens: Konsistensen är smidig och elastisk. Skivbar.
- Smak: Mild, lätt söt, något salt och med nötkärnesmak.
- Lagring: 3-6 månader.
- Fetthalt: 28%.
- Förvaring: +2 till +8°C. Frysbar 3-4 mån.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12