Abondance (AOC-ost)

Fotograf/bild: Abondance

Abondance (AOC-ost)

(Fransk hårdost)

Abondance fromage kommer från kommunen Abondance i Savoyen, Frankrike. På 1100-talet upptäckte munkarna i dalen värdet med att producera och sälja denna ost. Osten serverades år 1381 till kardinalerna i Avignon som skulle utse nästa påve. Detta gav osten sitt framtida goda rykten av utsökthet.

  • Osttyp: Hårdost av komjölk. AOC-klassad 1990 & 1993.
  • Ursprung: Val d´Abondance, Haut-Savoie, östra Frankrike.
  • Tillverkning: 873 ton år 1998. Se produktionsfilm via länk nedan.
  • Form: Rund, platt ost, cirka 8 cm hög och 4 dm bred. Vikt 6-12 kg.
  • Användning: Naturell med bröd, som dessert efter maten, tärnad i sallader, eller smält i matlagningen. 
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Hård skorpa.
  • Snittyta: Tät.
  • Konsistens: Halvhård, krämig. 
  • Smak: Mellanstark med nötig ton.
  • Lagring: Osten tillbringar minst 100 dagar i en källare med temperatur 16°C och luftfuktighet 90% varvid en bakteriekultur bildar en gulbrun skorpa. Osten lagras på råplank av gran vilket bidrar till smaken.
  • Fetthalt: 30%.
  • Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om hårdostar

Så används ost }

Abondance hemsida

Film: La fabrication de l´Abondance