Reblochon (AOC-ost)

Fotograf/bild: Ocado

Reblochon (AOC-ost)

(Fransk hårdost)

Reblochon är en kittost från nordöstra Frankrike. Ursprungligen tillverkades den av mjölk som hölls undan (lait de rebloche) när skattemyndigheterna besökte gårdarna för att kontrollera mjölkproduktionen. Bönderna mjölkade nämligen inte ur korna helt utan avslutade mjölkningen först när kontrollanterna gått. Den resterande mjölken användes sedan för gårdens konsumtion. Osten har en stark, utpräglad doft och gräddig smak.

Ursprung: Bergsområdena i Savoie, östra Frankrike. Känd sedan 1800-talet. AOC 1958.

Osttyp: Halvmjuk till halvhård vitmögelliknande ost av opastöriserad komjölk.

Ytskikt: Våtbehandlad skorpa med naturligt mögelskikt. Gul med inslag av rött. Rund och platt, 14 cm i diameter med vikt knappt 500 g.

Snittyta: Saffransgul.

Konsistens: Krämig, mjukare än t.ex. brie.

Smak: Krämig, nötaktig och kryddig smak.
Bitter smak om övermogen.

Lagring: 1 månad.

Fetthalt: 28%.

Förvaring:

Kommentar: Ostens skorpa (skal) bör inte ätas.