Brocciu corse

Brocciu corse

(Broccio corse = fransk krämig färskost, AOC-klassad)

Engelsk översättning Broccio corse = French cream cheese, AOC-classified

Fransk översättning Broccio corse = fromage à la crème, classé AOC

Italiensk översättning Broccio corse = formaggio cremoso francese, classificato AOC

Tysk översättning Broccio corse = Französischer Topfen, Weisskäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Broccio corse = queso crema francés, clasificado AOC

Brocciu är den enda franska AOC-osten (läs mer > Franska AOC-ost) som tillverkas av vassle, liknande svensk mesost. Brocciu avregistrerades 1983, men återregistrerades 1998. Det är en ost från Korsikas bergstrakter.

  • Osttyp: Krämig färskost (fr. fromage frais) av opastöriserad getmjölk och/eller fårmjölk. Förekommer även som lagrad. AOC-klassad 1998 (läs mer > Franska AOC-ostar).
  • Ursprung: Korsika, Frankrike.
  • Tillverkning: Man använder vassle från produktion av get- eller fårost. Till vasslen tillsätter man get- eller fårmjölk. Sedan värmer man upp blandningen till ca 90°C. Då koagulerar även vassleproteinerna. Ostmassan formas därefter i små formar. Se film via länk nedan. Produktion 485 ton år 2001-2002.
  • Form: Rund, cylindrisk form. Förpackning från 250 gram upp till 3 kilo.
  • Användning: Kan användas motsvarande andra färskostar. Används i många korsikanska rätter, desserter och bakverk. Brocciufärserade sardiner är en korsikansk klassiker (se film via länk nedan). 
  • Passande dryck: Torrt vitt vin. Torr rosé.
  • Ytskikt: Vit, mjuk. Lagrad har hård skorpa.
  • Snittyta: Vit. Tät textur, homogent grynig.
  • Konsistens: Krämig liknande Ricotta. Lagrad har halvfast konsistens.
  • Smak: Färsk = krämig och mild, lätt sötaktig. Lagrad = skarp smak.
  • Lagring: Färsk lagras ej. Lagrad = 6 månader.
  • Fetthalt: Färsk: Halvfet/fet ost, cirka 28% fetthalt.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
  • Kommentar: "Den som inte smakat osten känner inte ön" (Émile Berg).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Franska AOC-ostar

Mesost }

Om färskostar

Så används ost }

Film: Klassisk tillverkning Brocciu

Film: Fabrication du brocciu artisanal

Film: RECETTE : Sardines farcies au brocciu