Tekoppar

Tekoppar

(teskål, Rengörgöring tekoppar)

Engelsk översättning tea cups

Fransk översättning tasses à thé

Italiensk översättning tazze di tè

Tysk översättning Teetassen

Spansk översättning tazas de té

Tekoppen som vi känner den, är en större kopp med handtag och tillhörande fat tillverkad i porsling. En normalstor tekopp rymmer 3 deciliter, en stor 6 deciliter (kaffekopp = 1,5 dl). Tekoppen kan vara del av en större kaffeservis (läs mer > Kaffeserviser, teserviser). Sådan kopp har sitt ursprung från den viktorianska, imperialistiska eran, men den klassiska sydostasiatiska tekoppen (teskålen) saknar handtag.

Tekopp för bryggning är försedd med lock och passande sil som bör vara så stor som möjligt så att tebladen kan röra sig ganska fritt. Att brygga i sådan kopp fungerar lika bra som i en tekanna.

Tekoppens historia är intimt förknippad med teet och i synnerhet med Mingdynastin 1368-1644. Dessförinnan var det brukligt att dricka sitt te i den skål utan handtag som det bryggdes (chawan = teskål). Under Mingdynastin tillkom lock på skålen (se nedan "gaiwan") och tekannan med handtag och pip (se > Tekannor). Det sägs ibland att japanska tekoppar inte har handtag för att man skall kunna avgöra om teets temperaturen är färdigt för att drickas - om det är för varmt att hålla, är det för varmt att dricka. Detta är knappast korrekt, för om koppen svalnat är teet snarast för kallt. Att tekopparna saknar "öron" sammanhänger snarare med tradition. I Mellan Östern till exempel i Turkiet dricker man gärna te i glaskoppar, ofta innefattade i metallhållare (se ovan).

Gaiwan ("lockförsedd skål") är en tekopp från Ming-dynastins tid, som består av skål, lock och fat (bild ovan uppe t.v.). Traditionellt bryggs teet i koppen, vilket sedan dricks direkt från skålen, eller så hälls teet över i små koppar som kan greppas mellan tummen och pekfingret. När kinesen dricker teet ur koppen greppar han eller hon alla tre delarna. Med locket i vänsterhanden blockeras bladen att följa med in i munnen. En gaiwan tillverkas av olika material, bland annat av porslin och glas. Har den tillverkats av klassisk Yixing-lera (jämför > Tekannor) eller jade anses den som extra fin och värdefull. Konnässörerna brukar anse att gaiwan fungerar bäst för att dricka grönt, vitt och oolongte, inte minst när bladen används flera gånger. Den öppna formen fungerar också väl vid teprovning.

Rengörning tekoppar: Te brukar ge brun beläggning på kopparna efter långvarig användning trots diskning. Ett enkelt sätt att få bort beläggningen är att hälla i en tesked bakpulver i koppen och hett vatten. Sedan är det bara att dra runt några varv med diskborsten så blir koppen skinande ren igen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-04
Läs mer

Kaffeserviser, teserviser

Tekannor

Tillagning te