stilton =
Grupper inom
Europeiska grönmögelostar }:
Ursprung: Stilton, England, 10 mil norr om London, med anor från 1700-talet. Registrerat varumärke och ursprungsskyddad av EU. Får endast tillverkas av 6 mejerier, dock ej i orten Stilton. Osten introducerades på världshuset Bell Inn i Stilton, därav namnet.
Osttyp: Blåmögelost av fet komjölk.
Ytskikt:
Snittyta: Beige med blå marmorering.
Konsistens: Halvfast.
Smak: Skarp, men mildare, torrare och mindre salt än t.ex. Roquefort och Gorgonzola.
Lagring: Minst 6 mån.
Fetthalt: 31%.
Förvaring: Kylskåp inslagen i folie, men ta ut osten 2 timmar före förtäring. Osten kan frysas i 3 månader.
Kommentar: Klassisk dessertost på julbordet i England. Används i matlagning till sallader, smaksättning av såser etc. Till osten passar kraftfulla röda viner och ett sött rött portvin är klassiskt.
Historia: Stilton började tillverkas runt 1730. Den är en grönmögelost som påminner om vår Ädelost men har en kraftigare smak. Ostens namn är skyddat sedan 1700-talet. Man sålde osten till passagerare i diligensen när denna gjorde uppehåll vid puben The Bell Inn i den lilla staden Stilton norr om Cambridge. Källa: Ostforum.
Läs mer
Film: Traditional stilton cheese
Recept med Stilton }
Det finns 1 recept med Stilton }
-
Mickes ljumma eller varma stiltonlax (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef