Kallpressning, varmpressning

Fotograf/bild: Eat Italy News

Kallpressning, varmpressning

(1. kallpressning olja, jungfruolja 2. varmpressning olja 3. bomolja)

Engelsk översättning 1. cold pressing, virgin oil 2. warm pressing oil 3. crude pomace oil

Fransk översättning 1. pression huile à froid 2. pression huile à chaud

Italiensk översättning 1. spremitura olio a freddo 2. spremitura olio a caldo

Tysk översättning 1. kaltgeprestes Öl 2. warmgepresstes Öl 3. Baumöl

Spansk översättning 1. prensado aceite en frío 2. prensado aciete en caliente

Kall- och varmpressning är metoder för att utvinna olja ur alla slags frön, till exempel oliver, rapsfrön, kokosnötter med flera. Fröna pressas klassiskt i en stenkvarn. Vid industriell framställning kallextraheras oljan i maskiner som krossar och centrifugerar massan så att oljan separeras från fruktköttet. När fröna pressas utvecklas friktionsvärme. Högre press och hastighet ger högre värme och desto mer olja pressas ut. Oljan kan pressas i flera omgångar, vanligen först försiktigt kallpressad och sedan varmpressad.

  1. Kallpressning innebär att värmen vid pressningen inte får bli speciellt hög. Vid till exempel kallpressning av olivolja 28-35°C och för rapsolja ligger temperaturen mellan 35 och 45 grader. Det är en tidskrävande process. Kallpressning bevarar smaker och näringsämnen bättre än varmpressad och anses finare. Kallpressad olja kallas virgin oil (jungfruolja) och är den extra fin benämns den extra-virgin oil (läs mer > Klassificering olivolja). För att pressa fram en liter olja krävs cirka tre kilo frukt.
  2. Varmpressning är olja som pressats i högre värme, vanligtvis efter det att kallpressning först skett. Värmen gör att mer olja kan pressas ur råvaran. Samtidigt medföljer mer av oönskade ingredienser som garvsyra och andra restprodukter. Smaken försämras. Industriellt utvinns oljan genom het ångbehandling och med hjälp av olika tillsatta medel. Därefter raffineras (renas) den för att få bättre doft, smak och hållbarhet. I processen förstörs en hel del naturliga ämnen och det innebär även att en del av vitaminerna försvinner. Varmpressad raffinerad olja är blek i färgen och har en neutral smak.
  3. Bomolja (från ty. baum = träd): Den olja som framkommer vid en tredje pressning kallas bomolja. Sådan olja används exempelvis som bränsle i oljelampor och till skinn- och läderberedning.

Saluförd olja: På förpackningen anges alltid om oljan kallpressats, eller om det är en jungfruolja (virgin oil), eftersom det är finare och dyrare. Står det inget kan man utgå från att den är varmpressad. Läs mer > Se respektive olja.

Sotpunkt (rökpunkt) är ett mått på matfetts värmetålighet, det vill säga vid vilken temperatur som fettet bränns vid och får en frän lukt och smak. Ju renare fettet är desto högre värmetålighet (läs mer > Sotpunkt).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Om matoljor

Olivolja

Klassificering olivolja

Sotpunkt

Film: Coldpressing vegetable oil

Film: Olive Oil Production Cold Press

Film: How to Cold-Press Your Own Sunflower Oil

Film: Coldpressing coconut oil

Film: Tillverkning rypsolja

Film: Pressning linfröolja

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj