(1. kallpressning olja, jungfruolja 2. varmpressning olja 3. bomolja)
1. cold pressing, virgin oil 2. warm pressing oil 3. crude pomace oil
1. pression huile ā froid 2. pression huile ā chaud
1. spremitura olio a freddo 2. spremitura olio a caldo
1. kaltgeprestes Öl 2. warmgepresstes Öl 3. Baumöl
1. prensado aceite en frío 2. prensado aciete en caliente
Kall- och varmpressning är metoder för att utvinna olja ur alla slags frön, till exempel oliver, rapsfrön, kokosnötter med flera. Fröna pressas klassiskt i en stenkvarn. Vid industriell framställning kallextraheras oljan i maskiner som krossar och centrifugerar massan så att oljan separeras från fruktköttet. När fröna pressas utvecklas friktionsvärme. Högre press och hastighet ger högre värme och desto mer olja pressas ut. Oljan kan pressas i flera omgångar, vanligen först försiktigt kallpressad och sedan varmpressad.
Saluförd olja: På förpackningen anges alltid om oljan kallpressats, eller om det är en jungfruolja (virgin oil), eftersom det är finare och dyrare. Står det inget kan man utgå från att den är varmpressad. Läs mer > Se respektive olja.
Sotpunkt (rökpunkt) är ett mått på matfetts värmetålighet, det vill säga vid vilken temperatur som fettet bränns vid och får en frän lukt och smak. Ju renare fettet är desto högre värmetålighet (läs mer > Sotpunkt).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01