Latin: Cajanus cajan
pigeon pea, Angola pea, Congo pea
pois cajan, pois Angole, pois Congo
caiano
Straucherbse
guandú, frijol de palo, frijolillo, frijol chícharo, palo de gandules o quinchoncho
Grupper inom
Ärter:
Ursprung: Duvärtens ursprung tvistar man om. Kan vara en förädling av den Västafrikanska arten Cajanus kerstingii eller den indiska vilda Cajanus cajanifolia. Dock anses hela släktets ursprung vara från den Indiska subkontinenten. Arkeologiska fynd i Sydindien har påvisat att odling av den indiska arten förekommit 2.800 år f.Kr. i tropiska lövskogar och odling av duvärt 1.300 år f.Kr. De tidigaste fynden i Afrika är från egyptiska gravar omkring 2.200 år f.Kr. Så troligtvis fördes grödan från Indien till Afrika. På 1600-talet i samband med slavhandeln förd till Karibien och tropiska Amerika.
Produktion: Världsproduktionen uppskattas vara 4-5 miljoner ton varav 2/3-delar i Indien och 1/5-del i Afrika, främst i Malawi, Tanzania, Kenya, Mocambique och Uganda. Odling för närbehov ingår därvid inte vilket har stor lokal betydelse . Läs mer > Produktion ärter.
Näring: Duvärt är lite rikare på protein och fett än vanliga ärter, men inte lika näringsrik som sojabönor. Färsk 136 Kcal/100g (gröna ärter 72, soja 147, torkad 343 Kcal/100g (gula ärter 317).
SÅ ANVÄNDS DRUVÄRT
Duvärt används som andra ärter och är en viktig näringskälla i sina odlingsområden. Äts färsk som grönsak, även unga baljor är ätbara. Torkade kokas och ingår i allehanda maträtter. Av ärterna mals mjöl. Används också som djurfoder, särskilt i Nigeria. Fungerar också som jordförbättrare där svedjebruk (avbränning) tillämpas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06