
ånga, ångkoka
(1. ånga, kvalm 2. ångkoka, ångkokning, koka i ånga, ångkokt, 3. ånga av, dunsta, avdunsta)
1. steam 2. steam cooking
1. vapeur 2. cuire à la vapeur
1. vapore 2. cuocere al vapore
1. Dampf 2. dampfgaren
1. vapor 2. cocer al vapor
Grupper inom
Begrepp > Koka:
Ånga (fr. vapeur): När vatten eller vätska är varmare än sin omgivning avdunstar eller förångas vätska, övergår från flytande till gasform. Ju varmare vätska desto snabbare är avdunstningen. Ånga från kokning sker från vätskans inre och vid en bestämd temperatur (vatten vid 100°C). Het ånga kan användas till att upphetta mat.
Kvalm = kväljande ånga, som i en bastu. Begreppet används av bagaren om ånga i bakugnen.
Ångkoka (fr. cuire à la vapeur): Vanligtvis ligger varan på ett perforerat galler över kokande vatten, buljong eller vin. Det är en skonsammare kokmetod än att koka i vatten, som bättre bevarar smak, konsistens och vitaminer (jämför > pochera). Det finns olika slags ångkokare bland annat asiatisk ångkokare, couscousångare, fiskångare, risångare, puddingångare, och sparrisångare (läs mer > Ångkokare). Ångkoka under lock, läs mer > koka under lock, étouffée.
Ånga av = hälla av kokvätskan och låta varan lufta så att fuktigheten försvinner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02