Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
servera
(servera, servering 1. bordsservering 2. självservering 3. uteservering 4. mat serverad på tallrik, serveringsrum)
Latin: servire, servus, servare
serve, serving 1. table service, waiter service 2. self service 3. outdoor dining 4. food served on a plate
servir 1 service de table 2. libre-service 3. service extérieur 4. service ā l´assiette, Service ā l´assiette clochée
servire 1 servizio al tavolo 2. servizio sé stesso 3. servizio all´aperto 4. cibo servito su un piatto
servierien, servierung 1. Tisch servierung 2. Selbstbedienung 3. ausen servierung 4. Essen auf Teller serviert
servir, servicio 1. servicio a la mesa 2. aotoservicio 3. mesas al aire libre 4.comida servida en un plato
Grupper inom
Måltidsbegrepp:
Servera (fr. servir från lat. servire/servus = slav, tjänare, servare = iakttaga, passa på) innebär att passa upp gäster med mat och dryck. Från medeltiden fram till 1800-talet serverade man vid hov och högre stånd "service ā la francaise" (se dito). Rätterna lades då upp på fat som placerades ut på bordet enligt speciellt mönster och som sedan åts i viss ordning och vanligtvis kall. Under senare delen av 1800-talet övergick man till "service ā la russe" (även kallat ā l´anglaise), enligt förebild från Rysslands sändebud i Paris, furst Kurakin, varvid rätterna serverades en efter en, kalla eller varma, från köket av personal som lät gästerna ta för sig från serveringsfaten. "Servering" kan också vara ett enklare matställe.
- Bordsservering (fr. service de table) = gästen serveras sittande till bords mat och dryck av serveringspersonal.
- Självservering (fr. self-service) = gästen hämtar sin mat själv från serveringsdisk eller serveringsbord (jämför självbetjäning i butik, se dito). Lunchservering är ofta en självservering för att det går snabbare och sänker kostnaderna. Buffé och smörgåsbord är också en slags självservering (läs mer > buffé).
- Uteservering (fr. repas en plein air) är en plats där café- eller restaurangmat serveras utomhus.
- Service ā l´assiette är tillagad mat upplagd på tallrik i köket som bärs ut till gästen av kypare. Service ā l´assiette clochée är är mat på tallrik som täckts över (med kupol). Se filmer via länk nedan.
Läs mer om serveringsmetoder > service ā la...
Serveringsrum är i privata hem namn på ett litet rum mellan köket och matsalen om sådan finns. I restauranger är det ett svalt beredningsutrymme där kalla rätter bereds (fr. garde-manger), läs mer > skänk, kallskänk.
Serveringsbord (fr. buffet) är ett avställningsbord för mat. Läs mer > skänk, kallskänk.
Serveringsvagn (fr. chariot de service) är en vagn på hjul för avställning och transport. Se > Serveringsvagn.
Serveringstillstånd = tillstånd att bedriva restaurang/servering. Med rätt att servera alkoholhaltiga drycker = utskänkningstillstånd. Läs mer > skänk, kallskänk.
Serveringspersonal se > Serveringspersonal.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01