(servera, servering 1. bordsservering 2. självservering 3. uteservering 4. mat serverad på tallrik, serveringsrum)
Latin: servire, servus, servare
serve, serving 1. table service, waiter service 2. self service 3. outdoor dining 4. food served on a plate
servir 1 service de table 2. libre-service 3. service extérieur 4. service ā l´assiette, Service ā l´assiette clochée
servire 1 servizio al tavolo 2. servizio sé stesso 3. servizio all´aperto 4. cibo servito su un piatto
servierien, servierung 1. Tisch servierung 2. Selbstbedienung 3. ausen servierung 4. Essen auf Teller serviert
servir, servicio 1. servicio a la mesa 2. aotoservicio 3. mesas al aire libre 4.comida servida en un plato
Servera (fr. servir från lat. servire/servus = slav, tjänare, servare = iakttaga, passa på) innebär att passa upp gäster med mat och dryck. Från medeltiden fram till 1800-talet serverade man vid hov och högre stånd "service ā la francaise" (se dito). Rätterna lades då upp på fat som placerades ut på bordet enligt speciellt mönster och som sedan åts i viss ordning och vanligtvis kall. Under senare delen av 1800-talet övergick man till "service ā la russe" (även kallat ā l´anglaise), enligt förebild från Rysslands sändebud i Paris, furst Kurakin, varvid rätterna serverades en efter en, kalla eller varma, från köket av personal som lät gästerna ta för sig från serveringsfaten. "Servering" kan också vara ett enklare matställe.
Serveringsrum är i privata hem namn på ett litet rum mellan köket och matsalen om sådan finns. I restauranger är det ett svalt beredningsutrymme där kalla rätter bereds (fr. garde-manger), läs mer > skänk, kallskänk.
Serveringsbord (fr. buffet) är ett avställningsbord för mat. Läs mer > skänk, kallskänk.
Serveringsvagn (fr. chariot de service) är en vagn på hjul för avställning och transport. Se > Serveringsvagn.
Serveringstillstånd = tillstånd att bedriva restaurang/servering. Med rätt att servera alkoholhaltiga drycker = utskänkningstillstånd. Läs mer > skänk, kallskänk.
Serveringspersonal se > Serveringspersonal.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01