Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mörk buljong
(mörk buljong, brun buljong = = buljong från nöt (ko, oxe) inklusive vilt, mörk fond, brun fond)
dark broth = dark broth = broth from beef (cow, ox) including game
bouillon foncé, (braisière) = bouillon de bœuf (vache, bœuf) y compris gibier
brodo scuro = brodo di manzo (mucca, bue) compresa la selvaggina
dunkle Brühe = Brühe vom Rind (Kuh, Ochse) inklusive Wild
caldo oscuro = caldo oscuro = caldo de ternera (vaca, buey) incluida la caza
Grupper inom
Om buljong och fond ¤:
Mörk buljong (bouillon foncé), även kallat brun buljong, är buljong av nöt (ko, oxe) inklusive vilt (läs mer > Köttbuljong). Mörk/brun buljong/fond kallas också för "sky" vilket inte skall förväxlas med steksky (läs mer > Steksky). Franskans "braisière" kan avse mörk buljong, eller en enklare restaurang (sv. brasserie), men oftast avses en stekkastrull i vilken man bräserar (läs mer > Stekkastrull).
Fond: Buljong som reduceras (kokas mer) med 1/3-del eller till hälften kallas fond. Begreppen buljong och fond används lite om vartannat i recept och av kockar. När fonden kokas ner till simmig vätska blir det en koncentrerad fond (läs mer > Om koncentrerade fonder).
SÅ ANVÄNDS MÖRK BULJONG/FOND
Av mörk buljong/fond tillreder man mörka såser (läs mer > Mörka buljongsåser). Används för övrigt som grund i oxsoppor och grytor eller som smaksättare på allehanda sätt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09