Förberedning, putsning) av kött

Fotograf/bild: Svenskt Kött

bereda, förbereda

(förbereda, bereda, preparera, efterbereda)

Engelsk översättning prepare

Fransk översättning préparer

Italiensk översättning preparare

Tysk översättning vorbereiten

Spansk översättning preparar

Bereda = göra (rå­vara) praktiskt an­vändbar. Kan också innebära att bereda en måltid, det vill säga laga mat (läs mer > tillaga).

Förbereda (fr. préparer) = vidta åtgärder i förväg, göra i ordning något innan beredning (= tillaga) eller servering. Att vara väl förberedd underlättar tillagning och är speciellt viktigt inför större bjudningar. Inga ingredienser får fattas och allt skall vara på plats. Det kan bli lätt kaos i köket om man skall servera förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Förberedelser:

  • Granska receptet: Kocker är duktiga på att laga mat, men generellt dåliga på att skriva recept (läs mer > Så skrivs recept). Kontrollera därför receptet och tänk igenom arbetsprocessen.
  • Allt på plats: Franskans "mise en place" (se dito) innebär att ställa i ordning (förbereda) allt som behövs inför tillagning av mat så att arbetet sedan kan fungera snabbt och smidigt utan uppehåll. Tidsåtgång som anges i recept inräknar inte den tid det tar att iordningställa inför tillagning. Sådan förberedelse innefattar till exempel att tina och ansa kött som skall beredas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

mise en place

Så skrivs recept

tillaga

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj