Om vegetarisk fondue
vegetarian fondue
fondue végétarienne
fonduta vegetariana
vegetarisches Fondue
fondue vegetariano
I Frankrike avser "fondue végétarienne" finhackade grönsaker som kokas i smör på mycket låg värme tills det reducerats till en massa. Det kan gälla tomater, endiver, fänkål, blekselleri, lök, purjolök, ängssyra, morötter och rotselleri. Sådan fond används som tillbehör till mat eller som ingrediens i andra rätter, till exempel som bräseringssmör för kött och fisk. Vanligast är tomatfond som används som garnityr till mat, i maträtt och såser. Med inblandning av koriander används den i rätter "à la greque".
SÅ TILLAGAS VEGETARISK FONDUE
Fyll grytan till 2/3-delar med en god grönsaksbuljong. Koka upp och ställ grytan på bordet. Till buljongen serveras grönsaker efter eget behag som tomater, squash, paprika, porjolök och så vidare. Hårdare grönsaker och rotsaker förkokas en stund. Tillred också några vegetariska dipp, hummus eller dylikt som tillbehör.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11