Om pannkakor av olika slag

Fotograf/bild: Anna Fors Ward ¤

Om pannkakor av olika slag

(pannkakor 1. tunnpannkaka, stenkaka 2. tjockpannkaka, jästpannkaka 3. ugnspannkaka, fläskpannkaka 4. bovetepannka, blinis, 5. stenkaka, fransk pannkaka 6. kolbulle 7. fraspannkaka 8. plättar, gräddplättar, risgrynsplättar 9. pannkakstårta 10. saffranspannkaka, Gotlandspannkaka, Ålandspannkaka)

Engelsk översättning pancakes 1. thin pancakes, hotcakes, US: flapjacks 2. griddlecakes, yeast pancakes, american pancakes 3. batter pudding 4. buckwheat pancakes

Fransk översättning galettes 1. crępes, galettes, pannequet (sucrée) 2. crępes levure 3. crępe au four 4. crępes bretonnes, bourriol

Italiensk översättning frittella 1. frittella sottile 2. fritella lievito 3. fritella al forno 4. frittella di grano saraceno

Tysk översättning Pfannkuchen 1. dünne Phannkuchen, Eierkuchen, Palatschinken 2. Hefepfannkuchen 3. Ofenpfannkuchen 4. Buchweizen pfannkuchen

Spansk översättning panqueques 1. panqueques delgados 2. panqueque levadura 3. panqueques al horno 4. panqueques sarraceno

Pannkaka (läs mer > Om kaka, kakor) är "en lättare mat­rätt som bereds genom att en blandning av mjöl, ägg och mjölk värms upp i en stek­panna och där­igenom an­tar formen av en rund, flat skiva" enligt Svenska Akademien. Ugnspannkaka är "typ av tjock, mättande pann­kaka som tillagas i lång­panna eller dylikt i ugn". Konsumeras som enklare måltid eller som efterrätt gärna med sylt och vispad grädde. Närbesläktat är våfflor (läs mer > Så tillagas våfflor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Pannkakor är en av de vanligaste vardagsrätterna i svenska hushåll, i synnerhet till barn. Lätt att laga, vilket är bakgrunden till uttrycket "lätt som en plätt". Pannkakor är klassisk husmanskost i många länder sedan urminnes tid. Arkeologiska fynd tyder på att man blandade torrt frömjöl med vätska (vanligen mjölk) och ägg till en smet som gräddades på heta stenar eller i keramikgrytor över öppen eld. Internationella pannkaksdagen infaller 47 dagar före påskdagen, vilket innebär någon gång under tidsperioden 3 februari–9 mars. Stenkaka är ett gammalt begrepp för pannkaka. Enligt Svenska Akademien: "bygdemålsfärgat i äldre tid på stenhäll bakad, oftast tunn pannkaka eller plätt". "Sten" även för att pannkakorna blev ganska hårda av korn- och rågmjöl, innan vetemjöl blev tillgängligt i Sverige i slutet på 1700-talet (läs mer > Svensk brödhistoria). Kolbulle (bild ovan) är "en pannkaks­liknande mat­rätt av vete­mjöl och vatten, gräddad i stek­flott". Klassisk rätt bland Norrlands skogsarbetare och kolare (arbetare vid kol­mila), därav namnet. Ofta med inblandning av stekfläsk eller med fläsk som tillbehör.

Tunnpannkaka tillagas av en ganska lös smet oftast bestående av vetemjöl, ägg och mjölk. Smeten hälls i en smord stekpanna eller pannkakslagg (se dito), som får rinna ut till en tunn, nästan tallriksstor kaka (cirka 20 cm i diameter) och steks några minuter på var sida. I början av 1900-talet kallades tunna pannkakor för "fransk pannkaka" (= crępes), medan "pannkaka" avsåg tjocka ugnspannkakor. "Pannkaka" numera vanligen = tunnpannkaka. Serveras ofta som barnmat och som dessert med sylt, vispad grädde eller glass. Tunna pannkakor serveras även rullad med fyllning som entrérätt eller som dessert, men brukar då på franskt vis benämnas "crepe" för att det låter finare (se recept > Pannkakor, plättar - grundrecept). Fraspannkakor på klassiskt vis innehåller hårdvispad grädde i smeten vilket ger krispigare pannkakor (se recept > Klassiska fraspannkakor).

  • Plättar (plätt = litet i­bland runt om­råde) är små pannkakor med diameter cirka 7 centimeter, vilka brukar tillagas i plättlagg (se dito). Plättar är historiskt en festligare form av pannkaka med dyrare ingredienser som till exempel grädde ("gräddplättar"), därför gjordes de mindre. I delar av Småland, Norrbotten, Västerbotten och i Finland kallas alla pannkakor som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är. Det finns också risplättar av risgrynsgröt och potatisplättar som vanligen består av riven kokt potatis blandad i pannkaks­smet. Se recept > Potatisplättar. Blodplättar se > Blodpudding.
  • Crępes (fr. crępe = "rynkad", jämför kräppapper) är fransosens pannkaka av mjöl, mjölk, vatten och ägg. Till skillnad från den svenska pannkakan är den som regel extra tunn (läs mer > Så tillagas pannkakor, crępes). Crępes salée (saltad) används till maträtter rullad med allehanda fyllning av fisk, kött eller grönsaker och ett elegant sätt att ta till vara matrester. Crępes sucrée (sockrad) används till efterrätter smaksatt med sylt, choklad, likör och annat. Mest känd är Crępes Suzette (se dito recept). I Frankrike, i synnerhet på semesterorter, är det vanligt med crepperier i form av små restauranger eller gatukök. Smaksättning på allehanda sätt, till exempel Crępes Grand Marnier (apelsinlikör, se dito). 
  • Bovetepannkakor är klassisk mat i Ryssland (= blinis), Ukraina och Baltikum. Förr även vanligt i Frankrike när vetemjölet var beskattat och för dyrt för vanligt folk (läs mer > Bovete). Ryska blinis bakas med jäst. Ursprungligen användes bara bovetemjöl, men numera blandas bovetet vanligen med vetemjöl. Som vätska används vatten, mjölk, sur grädde (kefir/gräddfil) eller öl. Resultatet blir en ganska tjock pannkaka liknande amerikanska pancakes. Blinis tillagas som mindre eller små pannkakor, smeten håller inte samman om de är stora. Serveras som maträtt eller förrätt med allehanda pålägg. I Ryssland traditionellt serverad med smetana (läs mer > Gräddfil, sur grädde) och rysk kaviar (läs mer > Störkaviar). Alternativt med rökt lax. Se recept > Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept. Franska "galette" brukar avse bovetepannkakor, men kan också ha annan betydelse (läs mer > Om galettes).
  • Pannkakstårta (fr. Gâteau de crępes): Om man travar tunna pannkakor i en tårtform och lägger fyllning mellan varje får man en trevlig förrätt, varmrätt eller efterrätt. Maträttstårtor täcks förslagsvis med en god sås och värms/gratineras i ugn. Fyllningen kan vara nästan vad som helst. Såsen anpassas till fyllningen (se recept > Gâteau de Crępes ā la Florentine). Efterrättstårta fylls med vispad grädde och sylt eller annat mellan lagren. Glass är också vanligt till pannkakstårtor.
  • Potatispannkakor tillagas av råriven potatis (rårakor), eller dito blandat med mjöl (raggmunk). Därutöver finns kort-tjocka varianter tillredda av råriven potatis, kokt potatis, potatismos eller blandningar av desamma benämnda potatiskakor. Läs mer > Om potatispannkakor, potatiskaka.

Jäs(t)pannkakor (tjockpannkaka, fr. crępes levure) är pannkakor med jäst eller med bakpulver vilket ger tjockare, uppsvällda pannkakor. Vanligt förekommande till exempel i USA (se recept > American Pancakes). Läs mer > Så tillagas pannkaka och crępes.

Ugnspannkaka tillagas av samma smet, men gräddas i ugn på ugnsplåt eller i ugnsform. Används grädde i stället för mjölk benämns den "fin ugnspannkaka". Den görs ganska tjock och serveras uppskuren i bitar (se recept > Ugns­pannkaka - grundrecept). Äts som maträtt med olika tillbehör, eller med inblandning av annat i smeten. Klassiskt är fläskpannkaka med inblandning av tärnat rimmat fläsk och serverad med lingonsylt som tillbehör (recept > Fläsk­pannkaka). Yorkshire pudding är en engelsk klassiks variant av ugns­pannkaka (se dito recept). Uppvispat ägg blandas med vetemjöl, mjölk och salt. Massan hälls upp i (muffins-)formar insmorda med matfett. Gräddas sedan i het ugn (225ēC) och serveras traditionellt till rostbiff eller lammstek. Läs mer > Om pudding.

  • Fruktpannkaka i ugn: Man kan blanda pannkakssmeten med frukt och bär i en form och grädda den i ugn. Klassisk sådan i Sverige är med äppelklyftor och i Frankrike med körsbär benämnd Clafouti, en ugnspannkaka från Limousin i centrala Frankrike. Se dito recept.
  • Andra ugnspannkakor: Gotlandspannkaka tillreds på risgrynsgröt smaksatt med saffran och sötmandel (se dito recept). Serveras traditionellt med sylt av salmbär (läs mer > blåhallon). Ålandspannkaka är en variant som tillagas på mannagrynsgröt smaksatt med kardemumma och traditionellt serverad med vispad grädde och sviskon- eller katrinplommonkräm (se dito recept).

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03

Läs mer

Så tillagas pannkaka och crępes

Om våfflor, så tillagas våfflor

Om svenska kakor

Svensk brödhistoria

Gräddfil, sur grädde

Störkaviar

Om potatispannkakor, potatiskaka

Om pudding

Blåhallon

Pannkakslagg

Plättlagg

Grand Marnier Rouge

Bovete

Om galettes

Recept Pannkakor, plättar

Recept Crepes

Recept Blinies, pancakes, galettes

Recept Efterrättspannkakor, crepes

Film: Perfekta pannkakor med Tommy Myllymäki

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj