(pannkakor 1. tunnpannkaka, stenkaka 2. tjockpannkaka, jästpannkaka 3. ugnspannkaka, fläskpannkaka 4. bovetepannka, blinis, 5. stenkaka, fransk pannkaka 6. kolbulle 7. fraspannkaka 8. plättar, gräddplättar, risgrynsplättar 9. pannkakstårta 10. saffranspannkaka, Gotlandspannkaka, Ålandspannkaka)
pancakes 1. thin pancakes, hotcakes, US: flapjacks 2. griddlecakes, yeast pancakes, american pancakes 3. batter pudding 4. buckwheat pancakes
galettes 1. crêpes, galettes, pannequet (sucrée) 2. crêpes levure 3. crêpe au four 4. crêpes bretonnes, bourriol
frittella 1. frittella sottile 2. fritella lievito 3. fritella al forno 4. frittella di grano saraceno
Pfannkuchen 1. dünne Phannkuchen, Eierkuchen, Palatschinken 2. Hefepfannkuchen 3. Ofenpfannkuchen 4. Buchweizen pfannkuchen
panqueques 1. panqueques delgados 2. panqueque levadura 3. panqueques al horno 4. panqueques sarraceno
Pannkaka (läs mer > Om kaka, kakor) är "en lättare maträtt som bereds genom att en blandning av mjöl, ägg och mjölk värms upp i en stekpanna och därigenom antar formen av en rund, flat skiva" enligt Svenska Akademien. Ugnspannkaka är "typ av tjock, mättande pannkaka som tillagas i långpanna eller dylikt i ugn". Konsumeras som enklare måltid eller som efterrätt gärna med sylt och vispad grädde. Närbesläktat är våfflor (läs mer > Så tillagas våfflor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Pannkakor är en av de vanligaste vardagsrätterna i svenska hushåll, i synnerhet till barn. Lätt att laga, vilket är bakgrunden till uttrycket "lätt som en plätt". Pannkakor är klassisk husmanskost i många länder sedan urminnes tid. Arkeologiska fynd tyder på att man blandade torrt frömjöl med vätska (vanligen mjölk) och ägg till en smet som gräddades på heta stenar eller i keramikgrytor över öppen eld. Internationella pannkaksdagen infaller 47 dagar före påskdagen, vilket innebär någon gång under tidsperioden 3 februari–9 mars. Stenkaka är ett gammalt begrepp för pannkaka. Enligt Svenska Akademien: "bygdemålsfärgat i äldre tid på stenhäll bakad, oftast tunn pannkaka eller plätt". "Sten" även för att pannkakorna blev ganska hårda av korn- och rågmjöl, innan vetemjöl blev tillgängligt i Sverige i slutet på 1700-talet (läs mer > Svensk brödhistoria). Kolbulle (bild ovan) är "en pannkaksliknande maträtt av vetemjöl och vatten, gräddad i stekflott". Klassisk rätt bland Norrlands skogsarbetare och kolare (arbetare vid kolmila), därav namnet. Ofta med inblandning av stekfläsk eller med fläsk som tillbehör.
Tunnpannkaka tillagas av en ganska lös smet oftast bestående av vetemjöl, ägg och mjölk. Smeten hälls i en smord stekpanna eller pannkakslagg (se dito), som får rinna ut till en tunn, nästan tallriksstor kaka (cirka 20 cm i diameter) och steks några minuter på var sida. I början av 1900-talet kallades tunna pannkakor för "fransk pannkaka" (= crêpes), medan "pannkaka" avsåg tjocka ugnspannkakor. "Pannkaka" numera vanligen = tunnpannkaka. Serveras ofta som barnmat och som dessert med sylt, vispad grädde eller glass. Tunna pannkakor serveras även rullad med fyllning som entrérätt eller som dessert, men brukar då på franskt vis benämnas "crepe" för att det låter finare (se recept > Pannkakor, plättar - grundrecept). Fraspannkakor på klassiskt vis innehåller hårdvispad grädde i smeten vilket ger krispigare pannkakor (se recept > Klassiska fraspannkakor).
Jäs(t)pannkakor (tjockpannkaka, fr. crêpes levure) är pannkakor med jäst eller med bakpulver vilket ger tjockare, uppsvällda pannkakor. Vanligt förekommande till exempel i USA (se recept > American Pancakes). Läs mer > Så tillagas pannkaka och crêpes.
Ugnspannkaka tillagas av samma smet, men gräddas i ugn på ugnsplåt eller i ugnsform. Används grädde i stället för mjölk benämns den "fin ugnspannkaka". Den görs ganska tjock och serveras uppskuren i bitar (se recept > Ugnspannkaka - grundrecept). Äts som maträtt med olika tillbehör, eller med inblandning av annat i smeten. Klassiskt är fläskpannkaka med inblandning av tärnat rimmat fläsk och serverad med lingonsylt som tillbehör (recept > Fläskpannkaka). Yorkshire pudding är en engelsk klassiks variant av ugnspannkaka (se dito recept). Uppvispat ägg blandas med vetemjöl, mjölk och salt. Massan hälls upp i (muffins-)formar insmorda med matfett. Gräddas sedan i het ugn (225ºC) och serveras traditionellt till rostbiff eller lammstek. Läs mer > Om pudding.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03