
ā l´anglaise
(på engelskt vis)
cold cuts, slices of cold meat
assiette anglaise
Grupper inom
ā la ... någonstans:
Ā l´anglaise innebär att tillaga något på engelskt vis, t.ex. stekt lever ā l´anglaise, vilket är kalvlever med bacon och kapris. "Engelsk stekning" i ugn innebär att steka i ugnsvärme 175°C, vilket ger brun skorpa och råare kärna (fransk stekning = ugnsvärme 125°C).
- Assiette Anglaise ("engelsk tallrik") motsvarar i Sverige vad som brukar benämnas "kallskuret" och består av tunt skivat kött och korv av olika slag. "Engelsk" för att tallriken brukar innehålla skivad rostbiff. Kött och korv utgör grunden men annat kan ingå som ostskivor, pajbitar, pickles, oliver, små tomatert. Assiette Anglaise var också namn på ett kulturellt TV-program i Frankrike i slutet på 1980-talet.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.