Om snuda

Fotograf/bild: MatHem

Om snuda

(skånsk snuda, brännesnuda)

Snuda förekom förr i vissa trakter (särskilt Skåne) som namn på soppa kokat av saltat, rökt fläsk och fläskben tillsammans med rotfrukter.

Brännesnuda är en skånsk, klassisk soppa av saltat och rökt fläskkött. Förr saltades det mesta av köttet, som sedan röktes och hängdes upp på vinden under vinterperioden. Man skar bitar allteftersom, som användes i matlagningen eller som smörgåspålägg. När köttet nästan var avskalat, tog man benen och resterna och la dem i blöt i vatten över natt för att laka ut saltet. Därefter kokade man soppa på det tillsammans med morötter och andra tillgängliga rotfrukter. Det var brukligt att efter ett tag tillsätta havre- eller korngryn för att få en fylligare soppa. Till soppan serverades senap och nyriven pepparrot så att det bränner till i "snudan" (snuda = munparti, bränne = gammalt ord för bränna).


SÅ TILLAGAS BRÄNNESNUDA

Till 6 portioner:

  • 1 kilo rimmat och rökt sidfläsk, fläsklägg eller bog med ben. Lägg i gryta och fyll på vatten. Koka upp och skumma av väl.
  • Tillsätt skivade morötter och lökklyftor. Smaksätt med krydd- och vitpepparkorn. Koka tills köttet är mört, faller lätt av från benen (se respektive köttråvara).
  • Lyft upp köttet och lösgör från ben. Skär i jämnstora bitar.
  • Sila fonden och koka upp igen tillsammans med 2 skivade morötter, 1 purjolök, 1 palsternacka, 1/2 rotselleri, 1/4-dels vitkålshuvud och persilja. Koka i ungefär tio minuter.
  • Tillsätt 100 gram smör och 1 dl havregryn. Låt koka i ytterligare två minuter. Smaka av.
  • Servera köttet med spad, grönsaker, senap och rikligt med nyriven pepparrot.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj