(skånsk snuda, brännesnuda)
Snuda förekom förr i vissa trakter (särskilt Skåne) som namn på soppa kokat av saltat, rökt fläsk och fläskben tillsammans med rotfrukter.
Brännesnuda är en skånsk, klassisk soppa av saltat och rökt fläskkött. Förr saltades det mesta av köttet, som sedan röktes och hängdes upp på vinden under vinterperioden. Man skar bitar allteftersom, som användes i matlagningen eller som smörgåspålägg. När köttet nästan var avskalat, tog man benen och resterna och la dem i blöt i vatten över natt för att laka ut saltet. Därefter kokade man soppa på det tillsammans med morötter och andra tillgängliga rotfrukter. Det var brukligt att efter ett tag tillsätta havre- eller korngryn för att få en fylligare soppa. Till soppan serverades senap och nyriven pepparrot så att det bränner till i "snudan" (snuda = munparti, bränne = gammalt ord för bränna).
SÅ TILLAGAS BRÄNNESNUDA
Till 6 portioner:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08