Om tjälknöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om tjälknöl

(Om tjälknul, tjælaknul)

Tjälknöl, förr benämnt tjälknul, eller tjælaknul i Jämtland, är ett norrländskt tillagningssätt för fryst (älg-)kött. Köttet ugnslagas och eftermarineras i saltlag. Ordet från tjäle (= genomfruset) och "knul" som är ett norrländskt ord för klump eller knöl. Vanligtvis avses stek av bakdelskött som fransyskan, innan- eller ytterlår från älg, men det kan också vara stek av framdelskött som bog och kött från andra nötdjur som ko, ren och hjort. Tjälknöl är av ICA Buffé utsedd till Medelpads landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).


SÅ TILLAGAS TJÄLKNUL

En djupfryst stek ugnsteks i 75°C (65-100°C) under lång tid. 8-15 timmar beroende på köttbitens storlek, ugnstemperatur och önskad genomstekning. Stick in en stektermometer när det går efter några timmar.

  • Rosaröd 50-55°C
  • Medium rosa 55-60°C
  • Välstekt 60-70°C
  • Rekommendation 60-65°C 

Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött, även när välstekt, och jämn genomstekning.  

Lag: När köttet stekts färdigt läggs det i en sötsalt lag med enbär och andra kryddor i upp till 5 timmar. Köttet skärs i tunna skivor och serveras företrädesvis kallt med varm potatisgratäng och lingon. Utmärkt gott även som kallskuret smörgåspålägg. Se recept > Tjälknöl.

Läs mer > Så ugnslagas nötstek.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Svenska landskapsrätter

Så ugnslagas nötstek

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj