Engelsk översättning filo dough, phyllo dough

Fransk översättning pâte de filo, pâte de phyllo

Italiensk översättning pasta fillo

Tysk översättning Blätterteig, Feuilletage, Strudelteig

Spansk översättning pasta filo

Filodeg är en lövtunn deg som vid gräddning ger ett fluffigt, flagigt bröd. Tillreds av vetemjöl, vatten och matolja. Degen tänjs ut till stora ark för att bli tunn och elastisk. En variant av filodeg är till exempel österikisk strudelteig. Det finns färdig filodeg att köpa i handeln (läs mer > Färdig filodeg). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.   

Historia: Filodeg (gre. fillo = löv) har sitt ursprung från Balkan och Mellanöstern. Dess närmare ursprung är oklart. Kan vara från Främre Orienten ("öster om Medelhavet") med influens från Sydostasiens vårrullar (kinesiska wonton, läs mer > Om vårrulledeg). Metoden att sträcka ut vetedeg omtalas i skrift på 1000-talet i Turkiet som "yufka" (= tunnbröd, filodeg). Filodeg är föregångaren till smördeg.


SÅ TILLREDS FILODEG

  • Ingredienser: Filodeg tillreds av vetemjöl, vatten, matolja och salt. Det finns olika recept där ägg, yoghurt och annat kan ingå.
  • Knådning: Det finns olika sätt att tänja ut degen till en elastisk och supertunn deg. Traditionellt kavlas degen ut till en stor rundel, för att sedan tänjas ut i luften eller på ett stort bord till ett "lakan" med hjälp av händerna (bild ovan t.v. se recept > Strudelteig). Ett mer hanterbart arbetssätt är att dela degen i flera delar som var för sig kavlas ut tunt till stora rundlar, staplas på varandra för att tillsammans kavlas ut supertunt (se recept > Hemlagad filodeg).
  • Förvaring: Ett 10-tal ark kan med smörpapper på var sida rullas ihop löst och plastas in. Rullen kan sedan sparas i kylskåp 1 vecka eller frysas i 3 månader.

SÅ ANVÄNDS FILODEG

Filodeg används i ett eller flera lager som inbakningsdeg till allehanda maträtter och bakverk (läs mer > Om mat i degknyten). Ibland som frasig pajdeg eller pizzadeg och formad till korgar att fyllas med godsaker. En kul variant är att baka in glass i filodeg (se recept > Carinas heta glass). Degen kan fyllas med allehanda salta eller söta godsaker och vikas till trianglar och fyrkanter, eller rullas till korvar (se recept > Så viks dumplings och vårrullar).

Klassiska filodegsrätter:

  • Baklava, med ursprung från det kejserliga Osmanska köket, ett mycket sött rektangulärt bakverk av filodeg med hackade nötter i botten och indränkt i sockerlag. Se dito recept.
  • Börek är en annan  osmansk rätt, en kött- eller grönsakspaj i filodeg (se film via länk nedan).
  • Samosa bakas traditionellt inte på filodeg, men med sådan deg blir bakverket frasigt och extra gott. Det är en anrättning från före detta Persien (nuvarande Iran). Klassisk även i Turkiet och på Balkan. Vanligen fylld med grönsaker, lök och köttfärs, men kokt potatis, bönor eller linser kan ingå. Se dito recept.
  • Spanakopita är en spenatpaj med fetaost i filodeg från Grekland. Se dito recept.
  • Galaktoboureko är grekisk mannagrynspudding i filodeg. Se dito recept.
  • Apfelstrudel är klassisk österrikisk äppelpaj i filodeg. Se dito recept.
  • Bundevara är en söt pumpapaj från Serbien motsvarande Apfelstrudel. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Färdig filodeg

Om filodeg

Om vårrulledeg

Film: Strudelteig

Film: Filodeg med ägg

Film: Hemlagad filodeg

Film: Turkisk Börek

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj