(filodeg, yufka)
filo dough, phyllo dough
pâte de filo, pâte de phyllo
pasta fillo
Blätterteig, Feuilletage, Strudelteig
pasta filo
Filodeg är en lövtunn deg som vid gräddning ger ett fluffigt, flagigt bröd. Tillreds av vetemjöl, vatten och matolja. Degen tänjs ut till stora ark för att bli tunn och elastisk. En variant av filodeg är till exempel österikisk strudelteig. Det finns färdig filodeg att köpa i handeln (läs mer > Färdig filodeg). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Filodeg (gre. fillo = löv) har sitt ursprung från Balkan och Mellanöstern. Dess närmare ursprung är oklart. Kan vara från Främre Orienten ("öster om Medelhavet") med influens från Sydostasiens vårrullar (kinesiska wonton, läs mer > Om vårrulledeg). Metoden att sträcka ut vetedeg omtalas i skrift på 1000-talet i Turkiet som "yufka" (= tunnbröd, filodeg). Filodeg är föregångaren till smördeg.
SÅ TILLREDS FILODEG
SÅ ANVÄNDS FILODEG
Filodeg används i ett eller flera lager som inbakningsdeg till allehanda maträtter och bakverk (läs mer > Om mat i degknyten). Ibland som frasig pajdeg eller pizzadeg och formad till korgar att fyllas med godsaker. En kul variant är att baka in glass i filodeg (se recept > Carinas heta glass). Degen kan fyllas med allehanda salta eller söta godsaker och vikas till trianglar och fyrkanter, eller rullas till korvar (se recept > Så viks dumplings och vårrullar).
Klassiska filodegsrätter:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10