Så läggs grönsaker in }
Pågående arbete, text ej klar.
INLÄGGNINGAR
Inlagd gurka,
Inlagd chili,
Inlagd lök
Inlagd gurka
Inlagd ingefära
Inlagda rödbetor
Inlagd ananas
Inlagda persikor
Inlagd frukt
Inläggning innebär att att man lägger en vara i en lag t.ex. i en lag av ättika, socker och vatten. Vad som är en inäggning eller ej är diffust och lite av tycke och smak. Surströmming t.ex. kan betraktas vara en slags inläggning. Marinering är gränsande till inläggning. Sill kan vara inlagd i salt, ättika och kryddor, gurka i socker och salt. Frukt och bär läggs in i sockerlag. Konserverad varar benämns ofta "inlagd", t.ex. inlagd gurka och inlagda rödbetor. Ursprungligen gjorde man inläggningar av varor för att förlänga hållbarheten, en konserveringsmetod m.a.o. Numera lägger man in för att förhöja smakupplevelsen. Vanligast är att hemmakocken lägger in grönsaker och rotfrukter. På Spisa sorterar vi inlagda varor under respektive vara, t.ex. inlagd gurka återfinns under druvgurka.
Grönsaksinläggningar, såsom surkål, pickles och peperoni bygger traditionellt på omvandling av sockerarter till mjölksyra. I industriell tillverkning förfuskas ofta detta och man lägger in grönsakerna i ättika istället varvid inga bakterier är verksamma. Läs mer > Mjölksyrabakterier.
Varning: Det är viktigt att följa tillförlitliga recept vid gravning, saltning, inläggning m.m. t.ex. vid inläggning av sill, annars kan livshotande gifter (toxiner) utvecklas och andra obehagligheter upplevas. Läs mer > Inlagd sill; Matförgiftning; Om saltning, sockring, syrning, gravning.
Läs mer
Om inläggning, marinering, macerering ¤