Oxrulader

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om rulader

(rullader, köttrulader, kalvrulader, oxrulader, strömmingsrulader, sardelrulader)

Engelsk översättning meat rolls

Fransk översättning paupiettes, roulades, alouette sans tete

Italiensk översättning involtini, carne rotolata

Tysk översättning Rouladen, Röllchen, Rollmops

Spansk översättning filetes enrollados

Rulader (fr. paupiettes, eller roulades, rouler = rulla) är vara med någon fyllning som rullats ihop. Vanligtvis avses ox- eller kalvrulader, men det kan även vara av annat kött till exempel fisk. Det är lätt att tro att roulad stavas med två "l" för att de rullas, men namnet stavas med ett l för att det kommer från franskans "roulade". Detta är något att tänka på när man söker sådant recept. En köttrullad kallas i Frankrike ibland för "alouette sans tęte" (lärka utan huvud) eller helt enkelt för alouettes, vilket alltså inte skall förväxlas med lärkor. Tyskans Rollmops = strömmingsrulader. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Oxrulader (fr. paupiettes de boeuf) är tunt skivat nötkött vanligtvis av innanlår, som plattas till och fylls på olika sätt. Klassisk fyllning är späck i stavar, strimlad saltgurka, lite smörfräst lök och persiljekvistar. Köttet rullas ihop och fogas samman med tandpetare innan den bräseras. En variant är att klä in ruladen med späck i stället för i fyllningen.
  • Kalvrulader (fr. paupiettes de veau) är en finare variant av oxrulad. Se recept > Klassiska kalvrulader.
  • Fiskrulader (paupiettes de peche) till exempel Strömmingsrulader (se dito recept). En delikat fransk fiskrulad är Filets d´anchois ā la tartare, läs mer > Ansjovis och sardeller.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08

Läs mer

Ansjovisar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj