(rullader, köttrulader, kalvrulader, oxrulader, strömmingsrulader, sardelrulader)
meat rolls
paupiettes, roulades, alouette sans tete
involtini, carne rotolata
Rouladen, Röllchen, Rollmops
filetes enrollados
Rulader (fr. paupiettes, eller roulades, rouler = rulla) är vara med någon fyllning som rullats ihop. Vanligtvis avses ox- eller kalvrulader, men det kan även vara av annat kött till exempel fisk. Det är lätt att tro att roulad stavas med två "l" för att de rullas, men namnet stavas med ett l för att det kommer från franskans "roulade". Detta är något att tänka på när man söker sådant recept. En köttrullad kallas i Frankrike ibland för "alouette sans tête" (lärka utan huvud) eller helt enkelt för alouettes, vilket alltså inte skall förväxlas med lärkor. Tyskans Rollmops = strömmingsrulader. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08