Grupper inom
Så grillas grönsaker }:
Färska grönsaker är goda att grilla. Generellt gäller att värmen inte skall vara för hög, varan rumstempererad och väl avrunnen, torr. Till skillnad frå rotfrukter går det fort att grilla grönsaker. Vill man inte ha så råstekta grönsaker, utan mjukare mer "well done" kan man förvälla, lättkoka dem i förväg. Då går det ännu fortare att grilla.
Allmänna råd
- Förväll grönsakerna någon minut om du öskar dem mjukare, mer genomstekta. Försök inte grilla dem mjuka, de blir i så fall bara brända. Låt förvälld grönska rinna av väl, torka och kallna innan grillning. M.a.o. i förväg vilket också gör grillandet enklare.
- Grilla inte rotfrukter som har lång grilltid tillsammans med grönsakerna om inte rotsakerna förkokats.
- Små bitar grillas bäst i form eller folie, vilket dock tar längre tid. Detta för att dessa är svåra att vända, för att de inte skall falla ner mellan gallret och för att inte bränna dem för mycket. Vänd varan då och då under grillningen. Läs mer > Grillformar.
- Grilla på medelhög värme för grönsaker bräns snabbt. Använd aluminiumfolie under för att skydda mot strålvärme.
- Använd matolja, helst neutral på snittytor och krydda gärna efteråt.
- Marinera gärna grönsakerna i förväg t.ex. i olja, citron, vitlök och hackad persilja.
- Grilla på spett: Se till att bitarna är jämnstora eller anpassade till stektid, så att de blir jämnstekta. Om rotsaker skall finnas på spettet måste de förkokas eller förstekas först.
- Hälsa: Grillad mat skall aldrig svartbrännas. Svartbrända bitar skärs bort. Hel paprika kan hårt grillas till svartbränd, men då tas skalet bort före konsumtion.
- Grilltider se > Grilltider grönsaker.