Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
(Smakens fysiologi)
Physiologie du goût
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) var jurist, fransk statsman och gastronom. Mest känd är han som författare till La physiologie du goût (=smakens fysiologi 1825). Han skapade "savarinen", ett bakverk av vetedeg/sockerkaka smaksatt med vin, likör eller saft. Det finns också en fransk fet krämig ost tillverkad av komjölk och grädde uppkallad efter honom benämnd Brillat-Savarin. À la Brillat-Savarin kan vara lite av varje, t.ex. ett tillbehör med tryffel och sparrisknoppar.
Savarincitat:
- Säg mig vad du äter och jag ska säga vem du är.
- Den som bjuder in sina vänner och inte lägger personlig omsorg om maten har inte gjort sig förtjänt av vänner.
- Att vänta länge på en sen gäst är att visa brist på hänsyn mot de närvarande.
- Av en kocks alla företräden är det mest oumbärliga punktligheten.
- Värdinnan måste alltid försäkra sig om att kaffet är utsökt och värden om att likören är av högsta klass.
- Matbordet är den enda plats där man aldrig är uttråkad under den första timmen.
- Upptäckten av en ny maträtt bringar mer lycka till mänskligheten än upptäckten av en ny stjärna.
- En dessert utan ost är en skönhet som saknar ett öga.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08.