Mörk buljong

Mörk buljong

(brun buljong, mörk fond, brun fond)

Engelsk översättning dark broth

Fransk översättning bouillon foncé, (braisière)

Italiensk översättning brodo scuro

Tysk översättning dunkel Brühe

Spansk översättning caldo oscuro

Mörk buljong (bouillon foncé), även kallat brun buljong, är buljong av nöt (ko, oxe) inklusive vilt (läs mer > Köttbuljong). Mörk/brun buljong/fond kallas också för "sky" vilket inte skall förväxlas med steksky (läs mer > Steksky). Franskans "braisière" kan avse mörk buljong, eller en enklare restaurang (sv. brasserie), men oftast avses en stekkastrull i vilken man bräserar (läs mer > Stekkastrull).

Fond: Buljong som reduceras (kokas mer) med 1/3-del eller till hälften kallas fond. Begreppen buljong och fond används lite om vartannat i recept och av kockar. När fonden kokas ner till simmig vätska blir det en koncentrerad fond (läs mer > Om koncentrerade fonder).


SÅ ANVÄNDS MÖRK BULJONG/FOND

Av mörk buljong/fond tillreder man mörka såser (läs mer > Mörka buljongsåser). Används för övrigt som grund i oxsoppor och grytor eller som smaksättare på allehanda sätt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Om buljong och fond

Fondgelé

Om koncentrerade fonder

Köttbuljong, köttfond

Om steksky, stekskysåser

Stekkastrull

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj