amylase
amylase
amilasi
Amylase
amilasa
Grupper inom
Vetenskap, biologi, kemi:
Amylas är enzymer som bryter ner kolhydrater, främst stärkelse till maltos (maltsocker). Alfaamylas förekommer i saliv och utsöndras i magen från bukspottskörteln där de medverkar vid ämnesomsättningen (se dito via länk nedan). Betaamylas finns i växternas frön.
Kemi: Amylas katalyserar (medverkar till utan att själv förstöras) stärkelsemolekylen så att den klyvs till mindre sammansatt maltos. För att nedbrytningen skall kunna börja krävs viss värme (kroppstemperatur) och sur vätska (pH ~7) som i magen. Utan detta bryts inte stärkelsen ner i själva varan och spottar man ut den ur munnen upphör processen.
GASTRONOMISK ANVÄNDNING
Amylas utnyttjas vid industriell brödbakning och vid tillverkning av öl och sprit i samband med mältning, så att stärkelsen i malt, korn, majs, ris, eller potatis omvandlas till jäsbar maltos. Läs mer via länk nedan > Ölbryggning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11