Tourner les pommes de terre Château

Fotograf/bild: Institute of Culinary Education

forma mat

(Forma mat: 1. dressera 2. ciselera, ciselering, utmejsla 3. tornera, tournera 4. rombiskt skuren 5. kulform 6. vika, vika ihop)

Engelsk översättning Shaping food: 1. dress 2. chisel 3. to form, modulate 4. rhombic 5. bullet shape 6. fold

Fransk översättning Taillés, façonner la nourriture: 1. dresser 2. ciseler 3. tourner, tourrage 4. losanges 5. forme de balle 6. plier

Italiensk översättning Forma il cibo: 1. vestire 2. scalpellare 3. modulare 4. romboidale 5. forma di proiettile 6. piegare

Tysk översättning Essen gestalten: 1. kleiden 2. meisseln 3. modulieren 4. rhombischen 5. Kugelform 6. falten

Spansk översättning Comida de forma: 1. vestir 2. cincelar 3. formar, conformar 4. rómbico 5. forma de bala 6. plegar

Forma mat gör man av estetiska skäl, men också av tillagningsskäl. De flesta frukt och grönsaker kan formas vackert på allehanda sätt, exempelvis melon, äpple, banan, gurka, tomat, morot, fänkål, lök, squash, rödbeta och rädisa. Franska taillés = skurna/formade grönsaker. För att se filmer med matkonst se respektive vara. Se också filmer via länkar nedan. I synnerhet är japanerna skickliga på detta. Julienne (strimla i fina stavar) se > strimla. Brunoise (minitärningar) se > hacka. Pressa, se > Mosa, pressa.

  1. dressera (fr.dresser) innebär "bringa i tillbörligt skick, göra i ordning" enligt Akademien. Gastronomiskt att ge en maträtt en speciell form eller utsmyckning, det vill säga att lägga upp maten snyggt. Även = binda ihop en fågel med snöre. Dresser la table = duka bordet.
  2. ciselera (fr. ciseler) innebär att man bearbetar något för att antingen avlägsna ojämnheter eller för att åstadkomma prydande mönster av upphöjningar och nedsänkningar. Att ciselera fisk innebär att snitta skinnet för att det inte skall spricka. I barsammanhang innebär ciselering mestadels att utmejsla något ur fruktskal vilket man gör med ett zestjärn (se > Zestjärn). 
  3. tornera (fr. tourner = vända sig, rotera, tourné = välformad) innebär att dekorativt forma grönsaker och rotfrukter med liten kniv, verktyg eller maskin (se bild ovan) till likstora och likformade enheter t.ex. runda små bollar med kuljärn (se > Övriga skärverktyg). 7-sidigt tournerad potatis (se ovan) kallas i Frankrike för Pommes de terre Château (se dito recept). Franskans tourrage = forma deg.
  4. rombisk skuret (fr. losanges). Romb = en snedställd/lutande kvadrat.
  5. kulform (fr. forme de balle à la parisienne): Små kulor kan man skära ut ur mat, till exempel ur en melon, med ett kuljärn (se dito). Kulformad mat i Frankrike brukar benämnas à la parisienne till exempel Pommes de terre Parisienne. Cuillère parisienne = kuljärn.
  6. vika, vika ihop (fr. plier, replier) till exempel bröddeg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Zestjärn

Pressverktyg

hacka, tärna

Så trancheras fågel

Kuljärn

à la parisienne

mosa, pressa

Film: How to carve the curling elements

Film: How To Layout A Simple Fruit Platter

Film: Human shaped plants and fruits

Film: Top 100 Amazing Food Art Ideas

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj