(Forma mat: 1. dressera 2. ciselera, ciselering, utmejsla 3. tornera, tournera 4. rombiskt skuren 5. kulform 6. vika, vika ihop)
Shaping food: 1. dress 2. chisel 3. to form, modulate 4. rhombic 5. bullet shape 6. fold
Taillés, faįonner la nourriture: 1. dresser 2. ciseler 3. tourner, tourrage 4. losanges 5. forme de balle 6. plier
Forma il cibo: 1. vestire 2. scalpellare 3. modulare 4. romboidale 5. forma di proiettile 6. piegare
Essen gestalten: 1. kleiden 2. meisseln 3. modulieren 4. rhombischen 5. Kugelform 6. falten
Comida de forma: 1. vestir 2. cincelar 3. formar, conformar 4. rķmbico 5. forma de bala 6. plegar
Forma mat gör man av estetiska skäl, men också av tillagningsskäl. De flesta frukt och grönsaker kan formas vackert på allehanda sätt, exempelvis melon, äpple, banan, gurka, tomat, morot, fänkål, lök, squash, rödbeta och rädisa. Franska taillés = skurna/formade grönsaker. För att se filmer med matkonst se respektive vara. Se också filmer via länkar nedan. I synnerhet är japanerna skickliga på detta. Julienne (strimla i fina stavar) se > strimla. Brunoise (minitärningar) se > hacka. Pressa, se > Mosa, pressa.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02