Mont St Michel, Normandie

Fotograf/bild: Sandaya

ā la normande

(Som i Normadie)

Engelsk översättning as in Normandy

Fransk översättning ā la normande

Italiensk översättning come in Normandia

Tysk översättning wie in Normandie

Spansk översättning como en Normandia

Ā la normande = som i Normandiet. Normandie är en provins i nordvästra Frankrike vid Engelska kanalen. Här finns många viktiga hamnar, lantbruk och badorter. Större städer är Caen, Le Havre och Rouen. Matkulturen präglas av närheten till havet med fisk och skaldjur och av att det är ett rikt jordbruksområde med boskapsskötsel av får, kor och grisar. Fåren i Avrancin sägs vara extra smakrika för att de betar på det saltbemängda kustlandskapet. Maten är ofta rustik, mäktig och riklig - husmanskost. Området är också speciellt känd för cider och fruktspriten Calvados, som också används i matlagningen (läs mer > Om calvados).

Klassiska rätter ā la normande:

  • Canard au sang (anka i blod). Läs mer > Ankor.
  • Tripe ā la mode de Caen (komage). Läs mer > Mage.
  • Poulet a la Normandie är krämig kycklinggryta smaksatt med Calvados. Läs mer > Så bräseras höns.
  • Jarret d´agneau Normande är ugnslagad lammlägg. Läs mer > Lammlägg.
  • Sole ā la Normande är sjötunga med olika skaldjur. Det är den rika garnityret av ostron, musslor, räkor, kräftstjärtar, småfisk som gudgeon och smelts (laxfiskar typ nors), samt tryffel och krutonger som gör rätten "normandisk". Garnityret kan serveras till annan fisk. Se dito recept.
  • Moules Normandes är kokta musslor i sauce normande (se nedan).
  • Omelette ā la créme de La Mčre Poullard (La Mére Poullard = känd restaurang på Mont Saint Michel, bild ovan) är en omelett fylld med hjärtmusslor, blåmusslor, eller räkor. Ibland toppad med pocherade (lättkokta) ostron. Se film via länk nedan.
  • Sauce Normande är en krämig velouté (ljus sås). Se dito recept. 
  • Pommes de terre Normande: Tunt skivad potatis läggs i en kastrull, därpå skivad purjolök och hackad persilja och ett lager skivad potatis ovanpå. Anrättningen täcks med ljus buljong och några klickar smör. Buljongen bringas att kokas upp, varefter kastrullen ställs in i ugn 220°C i 45 minuter.
  • Gateau Normande aux pommes är sockerkaka smaksatt med calvados och fylld med äpple.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11

Läs mer

Om calvados

Ankor ¤

Mage

Så bräseras, frikasseras kyckling

Lammlägg }

Fransk kokkonst

Film: Omelette ā la créme de La Mčre Poullard

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj