Foto: Viktor Vasnetsov
På tartarers vis
(på tartarers vis)
tartar style
á la tartare
stile tartaro
tartar style
estilo tártaro
Grupper inom
ā la ... någon:
Ā la tartare (på tartarers vis) avsåg förr en maträtt täckt med brödsmulor/ströbröd som grillats och serverats med en kraftfull sås. Numera har begreppet följande användning.
- Tartare de boeuf = råbiff (läs mer > Om råbiff). Se dito recept. Enligt sägnen lade tartarerna kött under hästsadeln när de red, för att möra köttet. Man trodde också felaktigt att de åt rått kött. Därav namnet tartarbiff.
- Sauce tartare (tartarsås) är en variant av remouladsås, men med kokt ägg (läs mer > Om majonnässåser). Se dito recept. Såsen var på 1800-talet en populär sås till råbiff, varför den fick namnet tartarsås.
- Filets d´anchois ā la tartare är sardeller (anchois) med pepparrotssmör på rödbetsskiva (läs mer > Inlagd ansjovis). Varför såsen benämns "tartare" är obekant, kanske för att sardeller också ingår i fransk Tartare de bouef.
Tartarer var ursprungligen namnet på en mongolisk stam under Djingis khan. De bebodde troligen nordöstra Mongoliet och Manchuriet från 400-talet. Under 1300-talet blev "tatarer" ryssarnas benämning på Gyllene hordens muslimska turkfolk, senare på befolkningen i Kazankhanatet och dess ättlingar som idag även kallas kazantatarer. Tartarerna har alltid varit skickliga ryttare.
Tartar (vinsten) är i Frankrike däremot något helt annat, nämligen den kristallfällning som bildas i vintunnor vid lagring och som förr användes som konserveringmedel (läs mer > Konserveringsmedel).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11