Grupper inom
Svenska receptklassiker:
Rydberg, närmare bestämt Abraham Rydberg (1789-1845), var en förmögen grosshandlare och skeppsredare. Via sin stiftelse donerade han tre skolfartyg "för danande av skickliga sjömän" och i sitt testamente avsattes medel till Grosshandlarsocieteten att uppföra ett "Hôtel de Ville" i Stockholm. Att man skulle uppföra ett stadshus, vilket det franska begreppet betyder, var dock inte avsikten utan ett missförstånd, vilket andra svenskar upptäckt när man sökt natthärbärge i sådant "hotel".
Hotell Rydberg öppnade sina portar 1857 på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm. Det var Stockholms första moderna hotell med gasbelysning, vattenledning och badrum. I bottenvåningen en ansedd restaurang med en American Bar (bild ovan). Hotellet var under sin tid ett av stadens mer kända nöjesetablissemang och besöktes bland annat av journalister och författare, däribland Hjalmar Söderberg, Albert Engström, Emil Norlander och Hasse Z. Hotellet revs 1914 för att ge plats åt Skandinaviska Bankens palats. Publiken flyttade därvid över till Operakällaren.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03