(Abraham Rydberg, Hotell Rydberg)
Biff Rydberg är en klassisk maträtt bestående av smörsauterad tärnat oxfilé, brynt lök och finskuren råstekt potatis, samt garnerad med finhackad persilja. Ursprungligen skulle potatisen först kokas 7 minuter med skal och köttet blandas med löken. Förebilden var Boeuf sauté Lyonnais (se dito recept). Serveras upplagt i rader bredvid varandra och som tillbehör fransk senap eller senapsmousse och med eller utan en äggula. Den stekta löken kan smaksättas med lite soja och en skvätt öl. Sägs ibland vara en slags pyttipanna, vilket det inte är. Rätten består av specifika varor stekta var för sig, medan pyttipanna är lite av varje, ofta restmat, stekt tillsammans. Möjligen kan man säga som Jan-Öjvind Swahn i Mathistorisk Uppslagsbok: "Biff Rydberg är den ädlast tänkbara uppenbarelseformen av pyttipanna. Att sedan gäster som begär fram HP-sås och ketchup att ösa över denna en av de svenskaste bland rätter, borde visas på dörren". Rätten uppfanns på och fick sitt namn efter Hotell Rydberg. I Matlexikon utgiven 1956 förekommer Biff a la Rydberg, Rydbergs panna, men det är en helt annan rätt, en gryta på nötinnanlår, lammnjure, potatis och kryddor. Vi tror dock inte att detta recept representerar originalet. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.