värme
(1. värme, varm 2. hetta, het, brännhet, stekhet, glödhet, 3. värma, värma upp, upphetta, uppvärmnd, 4. svalka, sval, svalna, avsvalnad)
1. warmth, warm 2. heat, hot, scorching 3. warm, heat, reheat 4. cool, cool down
1. chaleur, chaud 2. chaleur, brûlant 3. chauffer, réchauffer, réchchauffé 4. frais/fraíse, refroidir
1. calore, caldo 2. ardore, calore, caldissimo 3. scaldare, riscaldare, riscajdato 4. fresco, raffreddarsi
1. Wärme, warm 2. Hitze, heiss, glühend heiss 3. wärmen, aufwärmen, erhitzen 3. kühl, abkühlen
1. calor, caliente 2. ardor, ardiente 3. calentar, recalentar 3. fresco, enfriarse
Grupper inom
Allmänna matbegrepp:
Värme (värmeenergi, Q) = "tillstånd uppkommet genom uppvärmning; särskilt motsatt kyla och köld; stundom även liktydigt med (hög) temperatur". Värme skapar rörelse. Ökad värme medför ökad rörelse. I en gas eller vätska rör sig atomer och molekyler fritt, i fast materia rör sig atomer kring sina jämviktslägen. Läs mer > Om värmekällor.
- Värme, varm (fr. chaleur, chaud) = hög temperatur utan att vara het, till exempel varm mat.
- hetta, het (fr. chaleur, brûlant) = brännande varmt. Hetta kan också avse upplevelse i mun och kropp, till exempel chilifrukter (läs mer > Chilifrukters hetta och smak.
- värma, upphetta, uppvärmd (fr. chauffer, réchauffer, réchchauffé ) = något som blivit varmt eller hett. Värmd eller uppvärmd mat brukar avse tidigare mat som kallnat och återuppvärmts. Jämför > temperera.
- sval, svalna (fr. frais/fraíse, refroidir) = något som är lite varm. Vanligt om mat som tidigare varit varm.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02