
Fotograf/bild: Kunskapskokboken
temperera
(1. ljumma, temperera 2. ljum, ljummen 3. rumstempererad (17-18°C) 4. chambrera, chambrerat)
1. to temper, tempered 2. lukewarm 3. room tempered (17-18°C) 4. fr. chambrer = tempering wine
1. tempèrer, tempéré 2. tiède 3. chambre tempérée (17-18°C) 4. chambrer = vin tempéré
1. temperare, temperato 2. tiepido 3. ambiente temperato (17-18°C) 4. fr. chambrer = vino temperato
1. temperieren, temperiert 2. lau, lauvarm 3. Zimmer temperiert (17-18°C) 4. fr. chambrer = Wein
1. templar, templado 2. tibio, tibia 3. sala templado (17-18°C) 4. fr. chambrer = vino templado
Grupper inom
Allmänna matbegrepp:
- Temperera (ljumma) innebär att anpassa, vanligen värma upp, en vara eller dryck till en behaglig temperatur, varken kall eller varm. Ljumma = lätt uppvärma.
- Ljum, ljummen: Ljum = lätt varm. Läs mer > Värme.
- Rumstemperera, rumstempererat: Att rumstemperera innebär att värma upp eller kyla ner en vara till rumstemperatur. Vanligtvis avses 17-18°C och inte däröver. Förr var rumstemperaturen sällan över 18 grader, medan det numera vanligen ligger över. Läs mer > Rumstemperering av kött.
- Chambrera, chambrerat (fr chambrer, chambre = rum): Rödvin brukar man säga att det skall vara "chambrerat" vilket innebär en rumstemperering till 17-18°C, men inte mer. Vitt vin skall vara lite kallare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02