Om vegetarisk fondue

Om vegetarisk fondue

Engelsk översättning vegetarian fondue

Fransk översättning fondue végétarienne

Italiensk översättning fonduta vegetariana

Tysk översättning vegetarisches Fondue

Spansk översättning fondue vegetariano

Vegetarisk fondue innebär att grönsaker och andra vegetariska produkter doppas i lätt kokande grönsaksbuljong. För ändamålet används en fonduegryta eller en vanlig gryta, helst emaljerad. Grytan ställs på matbordet och gästerna serverar sig själva genom att fästa grönsakerna på gaffelspett som doppas i grytan. Buljongen måste hållas sjudande under måltiden med hjälp av elplatta eller brännare under grytan (läs mer > Fonduegryta).

I Frankrike avser "fondue végétarienne" finhackade grönsaker som kokas i smör på mycket låg värme tills det reducerats till en massa. Det kan gälla tomater, endiver, fänkål, blekselleri, lök, purjolök, ängssyra, morötter och rotselleri. Sådan fond används som tillbehör till mat eller som ingrediens i andra rätter, till exempel som bräserings­smör för kött och fisk. Vanligast är tomatfond som används som garnityr till mat, i maträtt och såser. Med inblandning av koriander används den i rätter "à la greque". 


SÅ TILLAGAS VEGETARISK FONDUE

Fyll grytan till 2/3-delar med en god grönsaksbuljong. Koka upp och ställ grytan på bordet. Till buljongen serveras grönsaker efter eget behag som tomater, squash, paprika, porjolök och så vidare. Hårdare grönsaker och rotsaker förkokas en stund. Tillred också några vegetariska dipp, hummus eller dylikt som tillbehör.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Läs mer

Om ostfondue

Om köttfondue

Grönsaksbuljong, grönsaksfond

Fonduegryta

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj