dough
pâte
impasto, pasta
Teig
masa, pasta
Deg (fr. pâte, ej att förväxla med paté = pastej) är enligt Akademiens Ordbok "massa av mjöl med mera som man bakar bröd av". All slags mjöl används, ibland även annat till exempel potatismos. Beroende på mjölsort och på vad man i övrigt petar in i smeten, liksom hur man behandlar degen får man väsentligt olika slags bröd. Vi skiljer på deg till matbröd, pajer, finbröd och deg av annat slag. Trolldeg har inget med matlagning att göra, utan är en slags modellera för barn (bild ovan)
MATBRÖDSDEG (fr. pâte ā pain). Läs mer > Om brödbakning.
- Jästdeg (fr. pâte de levure) till vitt, ljust och mörkt mjukt matbröd. Läs mer > Så bakas matbröd med jäst. Huvudingredienser: Mjöl, vatten/mjölk och bagerijäst. Ibland rikligt med smör (brioche).
- Surdeg (fr. levain) till vitt, ljust och mörkt mjukt matbröd. Läs mer > Så bakas matbröd med surdeg. Huvudingredienser: Mjöl, vatten och surdeg.
- Bakpulverdeg (fr. pâte de levure chimique) till främst vitt bröd (scones). Läs mer > Så bakas matbröd med bakpulver. Huvudingredienser: Vetemjöl, filmjölk e.d., smör.
- Ojäst bröddeg (fr. pâte non fermentée) till mjukt och hårt flatbröd/tunnbröd och knäckebröd. Läs mer > Så bakas ojäst bröd, flatbröd. Huvudingredienser: Mjöl och vatten. Nutida hårt bröd ofta innehållande bagerijäst.
PAJDEG, INBAKNINGSDEG (fr. pâte a foncer). Läs mer > Om pajer, pajdeg.
- Osötad pajdeg (fr. pâte brisée). Läs mer > Om osötad pajdeg.
- Söt pajdeg (fr. pâte sucrée) inklusive smuldeg (fr. pâte crumble). Läs mer > Om söt pajdeg.
- Fluffig deg som smördeg (läs mer > Om smördeg) , filodeg (läs mer > Färdig filodeg) och vårrulledeg (läs mer > Färdig vårrulledeg) kan användas som pajdeg.
FINBRÖDSDEG Läs mer > Om finbrödsdeg.
- Vetebrödsdeg (fr. paté brioché). Läs mer > Om vetebrödsdeg.
- Deg till mjuka kakor. Läs mer > Om deg till mjuka kakor.
- Mördeg till hårda kakor (fr. pâte sablée). Läs mer > Om mördeg.
- Smördeg till fluffigt bröd (pâte feuilletée). Läs mer > Om smördeg.
- Branddeg (fr. pâte choux). Läs mer > Om branddeg, chouxdeg).
- Annan finbrödsdeg t.ex. pepparkaksdeg. Läs mer > Om finbrödsdeg.
SMET OCH ANNAN DEG
- Pannkaks- och crępesdeg (fr. pâte crępes). Läs mer > Så används mjöl.
- Panering (fr. paner) av olika slag. Läs mer > Så panerar man.
- Pastadeg (fr. pâte ā pasta). Läs mer > Om pasta.
- Frityrsmet (fr. pâte ā frire). Läs mer > Frityrsmet.
- Frityrdeg t.ex. smet till munkar (fr. pâte ā beignets). Läs mer > Så friteras finbröd.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd