På tartarers vis

Foto: Viktor Vasnetsov

På tartarers vis

(på tartarers vis)

Engelsk översättning tartar style

Fransk översättning á la tartare

Italiensk översättning stile tartaro

Tysk översättning tartar style

Spansk översättning estilo tártaro

Ā la tartare (på tartarers vis) avsåg förr en maträtt täckt med brödsmulor/ströbröd som grillats och serverats med en kraftfull sås. Numera har begreppet följande användning.

  • Tartare de boeuf = råbiff (läs mer > Om råbiff). Se dito recept. Enligt sägnen lade tartarerna kött under hästsadeln när de red, för att möra köttet. Man trodde också felaktigt att de åt rått kött. Därav namnet tartarbiff.
  • Sauce tartare (tartarsås) är en variant av remouladsås, men med kokt ägg (läs mer > Om majonnässåser). Se dito recept. Såsen var på 1800-talet en populär sås till råbiff, varför den fick namnet tartarsås.
  • Filets d´anchois ā la tartare är sardeller (anchois) med pepparrotssmör på rödbetsskiva (läs mer > Inlagd ansjovis). Varför såsen benämns "tartare" är obekant, kanske för att sardeller också ingår i fransk Tartare de bouef.

Tartarer var ursprungligen namnet på en mongolisk stam under Djingis khan. De bebodde troligen nordöstra Mongoliet och Manchuriet från 400-talet.  Under 1300-talet blev "tatarer" ryssarnas benämning på Gyllene hordens muslimska turkfolk, senare på befolkningen i Kazankhanatet och dess ättlingar som idag även kallas kazantatarer. Tartarerna har alltid varit skickliga ryttare.

Tartar (vinsten) är i Frankrike däremot något helt annat, nämligen den kristallfällning som bildas i vintunnor vid lagring och som förr användes som konserveringmedel (läs mer > Konserveringsmedel).

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11

Läs mer

Om råbiff

Om majonnässåser

Konserveringsmedel

Inlagd ansjovis

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj