Wokpanna och kinabrännare

Fotograf/bild: Scanpan ¤

Wokpanna

(karhai, kinabrännare)

Wokpannan av asiatisk, klassisk modell är omkring halvmetern i diameter med konkavt sluttande kanter ner mot en ganska liten platt, eller helt rundad botten. Plåten är tunn, vilket ger snabb upphettning, eller snabb avkylning om pannan tas från elden. Wokning skall gå snabbt och ske i hög värme. Det är viktigt att lågorna/värmen slickar hela woken. Vanligtvis tillreder man en portion åt gången på en minut.

Karhai är en indisk wokpanna, vanligen lägre och bredare till formen och försedd med lock. Används på motsvarande sätt för att steka och med locket pålagt till att sjuda kött, skaldjur, grönsaker med mera

Västerländska wokar: Det västerländska hushållet har inte plats för en stor wok, än mindre tillgång till rätt slags värmekälla. I stället finns det på marknaden mindre så kallade wokpannor med tunn plåt, platt botten och uppböjd hög kant avsedda att ställas på spisplattan. En sådan panna på elspisen fungerar illa till wokning, men för den som har en modern gasspis med stor ring och helst med en passande hållare till pannan kan wokning fungera. För restauranger finns olika fungerande lösningar. Viktigast är en bra värmeförsörjning och en "kinabrännare" kan rekommenderas (bild ovan under wokpannan). En wokpanna skall ha tillhörande lock.

Västerländsk wokning: Västerlänningen är van att tillreda mat för flera personer i taget, inte som asiaten hastigt woka en portion i taget i het värme. Att laga flera portioner samtidigt i en tunn wokpanna blir sällan bra. Den tunna plåten kyls ner för mycket av större mängder och än värre blir det om man häller frysta wokgrönsaker direkt ner i pannan (vilket brukar anges på varuförpackningen!). Läs mer > Om wokning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-08

Läs mer

Om wokning

Wokpanna till grill

Asiatisk ångkokare

Recept med Wokpanna

Det finns 1 recept med Wokpanna