
Om kaka, kakor
Grupper inom
Allmänna receptbegrepp:
Kaka (förr kake, kage) liksom engelskans "cake" kommer från tyskans Kuchen (kakor) och är närbesläktat med "koka". Begreppet förekommer i olika kulinariska sammanhang, ofta om något som är platt, till exempel chokladkaka. Kajsa Warg: Klappa ut smöret till en kaka.
- Brödkaka är vanligen ett runt, flat bröd, "stundum försett med ett rundt hål i midten". Läs mer > Om brödkakor.
- Finare bakverk som småkakor och mjuka kakor (läs mer > Om mjuka kakor). Sägs bara "kakor" brukar man avse småkakor (läs mer > Om småkakor).
- Maträtt till exempel pannkakor (läs mer > Om pannkakor av olika slag) och kroppkakor (läs mer > Om kroppkakor, palt och kams).
Gamla uttryck:
- Hela kakan = "hela rasket", "hela härligheten".
- Kaka på kaka (tautologi) = onödig upprepning t.ex. "cirka, ungefär...".
- Kaka söker maka = finna någon likartad.
- Äta någons kaka till exempel konungens, kronans, eller statens = åtnjuta lön av.. , tjänstemannens lön. Förr sade man att "statens kaka är liten, men säker".
- Om Erik ger ax, ger Olof kaka (gammalt ordstäv) = när säden gått i ax till eriksdagen (18 maj), är skörden bärgad och klar till bakning på olofsdagen (29 juli).
- Giva på kakan var ett gammalt bruk att vid slutet av en bröllopsmåltid, på en stor brödkaka framför prästen, känka pänninggåvor till brudparet.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04