Om styckning vilt
(Så styckas vilt, styckning storvilt, styckning småvilt, viltstek, bog, sadel, slaksidor)
Styckning av vilt kan delas in i storvilt och småvilt (Läs mer > Om vilt och viltkött). Småvilt styckas i sina huvuddelar, storvilt finstyckas i mindre delar.
STYCKNING STORVILT
Som storvilt räknas stora djur som älg, rådjur, hjortar och björn.
- Älg styckas som nötdjur. Läs mer > Styckning älg.
- Rådjur, hjortdjur styckas som nötkalv. Läs mer > Styckning hjortdjur.
- Vildsvin styckas som tamsvin. Läs mer > Styckning vildsvin.
STYCNING SMÅVILT
Som småvilt räknas främst hare och kanin. Hit räknas också ekorre och bäver. Dessa styckas i sina huvudbeståndsdelar efter att skinnet dragits av enligt följande (se bild ovan).
- Stekar (lår, ben).
- Bogar (framben).
- Sadel (ryggen). Av sadeln kan man använda hela ryggen, från halsen till svansen med revbenen korthuggna. Oftast kortar man dock av den till stycket från höften till de "falska revbenen". Eller så skär man ut filéerna.
- Slaksidor (revbenen).
Huvuddelen av köttet sitter i sadeln och baklåren. Frambenen, slaksidorna och den lilla halsbiten är mest ben, vilka är utmärkta att koka buljong på. Bog och stekar kan delas i lederna till mindre bitar och användas till gryta. Läs mer > Hare, harkött.
Styckning vildfågel se > Stycka fågel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-08