(Så styckas vilt, styckning storvilt, styckning småvilt, viltstek, bog, sadel, slaksidor)
Styckning av vilt kan delas in i storvilt och småvilt (Läs mer > Om vilt och viltkött). Småvilt styckas i sina huvuddelar, storvilt finstyckas i mindre delar.
STYCKNING STORVILT
Som storvilt räknas stora djur som älg, rådjur, hjortar och björn.
STYCNING SMÅVILT
Som småvilt räknas främst hare och kanin. Hit räknas också ekorre och bäver. Dessa styckas i sina huvudbeståndsdelar efter att skinnet dragits av enligt följande (se bild ovan).
Huvuddelen av köttet sitter i sadeln och baklåren. Frambenen, slaksidorna och den lilla halsbiten är mest ben, vilka är utmärkta att koka buljong på. Bog och stekar kan delas i lederna till mindre bitar och användas till gryta. Läs mer > Hare, harkött.
Styckning vildfågel se > Stycka fågel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-08